A Szentlélekkel való együttműködés


” Újuljatok meg lelketekben és elmétekben” (Efézus 4:23)

A Bibliában újra és újra megjelenik egy fontos igazság: A Szent Lélek abban a pillanatban kiárasztja erejét, amikor hitből megteszünk egy lépést.

Amikor Józsué egy lehetetlen akadállyal találta szemben magát, a Jordán folyó vize csak akkor húzódott vissza, amikor a vezetők engedelmesen és hittel beléptek a zúgó folyamba. Az engedelmesség megnyitja az ajtót Isten ereje előtt.

Ne várj arra, hogy erősnek és magabiztosnak érezd magad. Lépj előre a gyengeségedben, tedd meg a helyes lépést a félelmeid és az érzéseid ellenére. Így lehet a Szent Lélekkel együttműködni, és így fog a személyiséged fejlődni.

Pál megmagyarázza, mi az a három dolog, amit tennünk kell, hogy Krisztushoz hasonlóvá legyünk:

Első, hogy el kell döntenünk, hogy eltávolodnunk a régi viselkedésformáinktól. “Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott…” (Efézus 4:22). Más fordításban: “Mindennek, ami a régi életmódodhoz kötődik, mennie kell. Velejéig romlott. Szabadulj meg tőle!” (MSG fordítás)

Második, hogy meg kell változtatnunk gondolkodásunkat. “Hagyd, hogy a Lélek megváltoztassa a gondolkodásmódodat” (Efézus 4:23, CEV fordítás). Azt mondja a Biblia, hogy az elménk megújulásával változunk meg (Róma 12:2).

Harmadik, hogy Isten személyiségét kell magunkra vennünk azáltal, hogy új, Istennek tetsző szokásokat alakítunk ki. A személyiségedet lényegében a szokásaid alkotják, az, ahogy általában viselkedsz. A Biblia azt mondja, “öltsétek fel az új embert, aki azért teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen valóságos igazságban és szentségben.” (Efézus 4:24, NIV fordítás).

Beszéljünk róla

Mi az, amiről Isten azt mondta neked, hogy tedd meg, de te halogattad vagy nem tetted meg, mert alkalmatlannak vagy gyengének érezted magad?

Milyen régi szokásoktól kellene megválnod?

 

 

Hogy imádkozzunk hatékonyan?

 

Ha pontos választ akarsz, akkor pontosítanod kell a kérésed. Ha az imád általános kérésekből áll, honnan fogod tudni, hogy kaptál-e rájuk válazt?

“Emlékezz vissza arra az ígéretre, amelyet kijelentettél szolgádnak, Mózesnek: Ha ti hűtlenek lesztek, én elszélesztelek benneteket a népek közé.” Neh. 1:8

Itt van 4 titok a megválaszolt imáról Nehémiás életéből:

1. Formáld a kérésed Isten jelleméhez!

Imádkozz úgy, hogy tudod, hogy Isten válaszolni fog: “Elvárom, hogy válaszolj erre az imára azért, aki vagy. Te egy hű Isten vagy. Te egy nagy Isten vagy. Te egy szerető Isten vagy. Te egy csodálatos Isten vagy. Te meg tudod oldani ezt a problémát, Istenem!”

2. Valld meg a bűnöket, amiknek tudatában vagy!

Miután Nehémiás megalapozza az imáját arra, hogy ki Isten; megvallja a bűneit. Azt mondja: “Vétkeztünk”. Azt mondja: “Megvallom…én is…az én atyám háza népe is…nagy gonoszságot követtünk el ellened…nem engedelmeskedtünk.” Nem Nehémiás hibája volt, hogy Izrael fogságba került. Még meg sem született, mikor ez történt, hanem már a fogságba született. Mégis magát is belevonja a népe bűneibe. Azt mondja: “A bűn részese voltam.”

3. Követeld Isten ígéreteit!

Nehémiás így imádkozik az Úrhoz: “Emlékezz vissza arrra az ígéretre, amelyet kijelentettél szolgádnak, Mózesnek.” El tudod képzelni, hogy azt mondod Istennek: “Emlékezz!”? Nehémiás emlékezteti Istent egy ígéretére, amit Izrael népének tett. Valójában így imádkozik: “Istenem, te figyelmeztetted Mózest, hogy, ha hűtlenek leszünk, elveszítjük Izrael földjét. De megígérted, hogy, ha megbánjuk bűneinket, akkor visszaadod nekünk.”
Kell Istent emlékeztetni? Nem. Elfelejti, amit ígért? Nem. Akkor miért emlékeztetjük? Mert ez nekünk segít emlékezni, mit ígért Isten.

4. Pontosítsd, hogy mit kérsz!

Ha pontos választ akarsz, akkor pontosítanod kell a kérésed. Ha az imád általános kérésekből áll, honnan fogod tudni, hogy kaptál-e rájuk választ?

 

Költségvetés készítése: tudd, hogyan állsz anyagilag

„A bölcsen megtervezett vállalkozás a józan ész miatt lesz erős, és busásan jövedelmez, ha lépést tart a tényekkel.” (Példabeszédek 24:3, LB fordítás)

Az egyik legfontosabb lépés az anyagi szabadság felé az, ha készítesz egy listát arról, amid van, amivel tartozol és mindarról, amit megkerestél. Ezt hívják naprakész kimutatásnak. Ez a könyvelés alapja.
A Bibliában azt olvassuk, hogy a „Bölcsesség építi a házat, és az értelem szilárdítja meg.” (Példabeszédek 24:3, NIV fordítás). Akkor tudsz bölcsen bánni a pénzeddel, ha tudod, hogy hol van, hova megy, és honnan jön.
Az emberek azt mondják, hogy a pénz beszél. Pedig ez nem így van! A pénz csak szép csendben elsétál. Ha a hónap végére érve azt a kérdést teszed fel magadnak, hogy „hová tűnt a pénzem”, akkor ez azt jelenti, hogy nem férsz bele a költségvetésedbe. Ha van egy megtervezett költségvetésed, akkor te mondod meg a pénzednek, hogy hova szeretnéd, hogy menjen, nem pedig azon tűnődsz, hogy vajon hova tűnt. A költségvetés nem más, mint egyszerűen megtervezett költekezés.
Miért annyira fontos a naprakész kimutatás, valamint annak ismerete, hogy mivel tartozol, mennyit keresel, és mennyid van? Azért, mert a tudatlanság és a könnyelmű hitelfelvétel együttesen egyenlő a katasztrófával. Ez egy katasztrófa!
Ha bemész egy üzletbe, ne vidd magaddal a hitelkártyádat. Ha nem tudod, hogy megengedheted-e magadnak azt az adott dolgot, vagy nem, akkor máris bajban vagy. Butaság a tények ismerete nélkül dönteni. Nem bölcs lépés megvenni valamit, ha nem is tudod, hogy ki tudod-e fizetni. Az egyetlen módja annak, hogy tudd, hogyan állsz anyagilag az, ha kimutatásaid naprakészek és kiadásaidat megtervezed.
A Példabeszédek 24:3 egy másik fordításban így szól: „A bölcsen megtervezett vállalkozás a józan ész miatt lesz erős, és busásan jövedelmez, ha lépést tart a tényekkel.” (LB fordítás). Készítsd el a listád, légy tudatában az anyagi helyzetednek és élj ezeknek megfelelően!
Beszéljetek róla
  • Mi akadályoz meg abban, hogy őszintén tekints a pénzügyeidre? Mire van szükséged ahhoz, hogy ezt megtehetsd?
  • Életed mely területein esik a legnehezebben számodra az, hogy megzabolázd a kiadásaidat?
  • Mit gondolsz, Isten hogy szeretné, hogy rangsorold a kiadásaidat?

 

 

 

Már ma a hosszútávú jutalmadban reménykedj!

 

“Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk. Mert azt tartom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk.” /Róma 8, 17-18/

Egy harvardi kutatás szerint minél nagyobb távlatokban gondolkozol annál sikeresebb leszel az életben, és minél rövidebb távra tervezel, annál sikertelenebb.

A sikertelen emberek csak az “itt és most”-ra gondolnak- mi az, ami most jó érzés, mi az, ami most szép és mi hoz azonnali eredményt. Azonban ha hosszabb távban gondolkozol sokkal sikeresebb leszel, mert képes leszel a rövidtávú nehézségeket elviselni és áldozatokat hozni a hosszabb távú nyereségért.

Az ok amiért Amerika ekkora gazdasági válságban van ez az “itt és most” életszemlélet, hogy képtelenek vagyunk kicsit késleltetni, kivárni az élvezeteket. Nem tudjuk, hogyan mondjunk “nem”-et. Helyette ezt mondjuk: ‘Akarom, azonnal, itt és most, akkor is ha adósságot kell csinálnom és most nem tudom kifizetni’, és az adósság már utol is ért bennünket. Ez az, amit a kisgyerekek csinálnak. Ők még nem ismerik a különbséget a “Nem” és a “Még nem” között, mindent azonnal meg szeretnének kapni.

Ha szeretnéd az életeden Isten áldásait megtapasztalni, akkor a hosszú távra kell koncentrálnod, nem pedig a rövid távra! Nem engedheted, hogy a reménytelenség, ami a rövid távú gondolkozásból táplálkozik, eluralja a szívedet, mert akkor gyorsan elcsüggedsz és ideje korán feladsz mindent.

Keresztényként a leghosszabb távú perspektíva lebeghet előttünk, az öröklét maga, mivel tudjuk, hogy az életünk nem fejeződik be a halálunkkal. Átmegyünk az örök életre, ami örökkön-örökké folytatódik majd. Tehát az öröklét fényében éljünk, ne a mai népszerűségre, a mai kényelemre és a mai körülményekre alapozva!

Ha épp reményvesztettnek érzed magad a jelenleg tapasztalt nehézségek miatt, akkor jussanak eszedbe Pál apostol szavai: “a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk.” /Róma 8, 18/

A mennybéli jutalom attól függ, hogy hogyan gazdálkodtál az időddel, a pénzeddel, a tálentumaiddal és minden mással amit Isten rád bízott az életben. Vajon jól gazdálkodtál velük? Bölcsen használtad fel őket? Csak a mának éltél a rövid távú gondolkodásra alapozva vagy inkább megpróbáltál hosszabb távra koncentrálni és a mennyben gyűjteni kincseket?

Kategória: Napi | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.