Céljaiddal dicsőítened kellene Istent


„Ezért arra törekszünk*, hogy akár itt lakunk még, akár elköltözünk, kedvesek legyünk neki.” (2 Kor 5:9)

Nem minden cél jó, nem mindegyik az a fajta, amit Isten támogat, és aminek elérésében Ő segít. Akkor Isten milyen célokat áld meg? A Biblia azt mondja „Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!” (1 Kor 10:31)

Ebből az következik, hogy ha célokat tűzöl ki magad elé, azok is Isten dicsőségét kell szolgálják.

Szóval azt mondja, hogy „akár esztek” – őszintén szólva, ha beülök egy étterembe, nekem nem jön természetesen a gondolat, hogy vajon melyik étel szerezne nagyobb dicsőséget Istennek. Ezen egyáltalán nem gondolkodok. Lehet, hogy egészségesebb lennék, ha ezt is számításba venném? Egész biztosan.

De van itt egy lényegesebb pont, mégpedig az, hogy mindent lehet Isten dicsőségére csinálni – enni, inni vagy bármi mást tenni. Ez azt jelenti, hogy egy üzletet is meg lehet kötni Isten dicsőségére? Igen. Akkor a lakást is kisöpörhetem Isten dicsőségére? Igen. Számítógépeket is programozhatok úgy, hogy Isten dicsőségére legyen? Igen! Bármit tehetsz Isten dicsőségére. Makramézhatok is Isten dicsőségére.

Erre mondhatod, hogy „Oké, de hogyan?” Megfelelő hozzáállás és motiváció szükséges hozzá. A megfelelő hozzáállás az, hogy „Hálából teszem.” A megfelelő motiváció pedig az, hogy “Isten megtisztelésére teszem.”

Honnan tudhatod, hogy Istennek szerez majd dicsőséget? Bármilyen cél, ami miatt még jobban szereted Istent, az dicsőséget szerez neki. Bármilyen cél, ami segít még inkább bíznod Istenben, az dicsőséget szerez neki. Bármilyen cél, ami az Istennek való engedelmességre, Isten szeretetére és szolgálatára indít, bármilyen cél, ami miatt Istennel dicsekedhetsz és elmondhatod a nem hívőknek, hogy „Idenézzetek, mit tett értem Isten!” – na ezek azok a célok, amik dicsőítik Istent.

 

Istenre van szükséged, hogy tudj lelkesedni


„…a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók legyetek: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak.” (Róma 12,11-12)

Ahhoz, hogy céljaidat elérd, meg kell tanulnod fenntartani a lelkesedést hosszú távon.

Ralph Waldo Emerson ezt mondta: „Semmiféle nagyszerű dolgot nem lehet elérni lelkesedés nélkül.” Én ezt teljes szívemből hiszem. Az életem során ez be is igazolódott. Muszáj, hogy legyen szenvedélyed, muszáj, hogy legyen lelkesedésed, mert ha nincs, sosem fogsz a végcélodhoz elérkezni.

Legtöbben lelkes embernek tartanak, és az is vagyok. De nem egy hétig vagy egy hónapig voltam lelkes. A lelkesedésem nem fogyott az elmúlt évben, 5 évben vagy 10 évben. Kiegyensúlyozottan lelkes voltam a céljaimmal kapcsolatban, amelyeket több mint 30 éve tűztem ki.

Hogy lehet ezt? Hogyan lehet lelkes maradni nap nap után, a késlekedések, nehézségek, zsákutcák, problémák és nyomás, kritikák ellenére? Hogyan lehet lelkesnek maradni több mint 30 évig?

A pozitív gondolkodás nem elég. A saját magad pszichológiai erejéből felemelkedni nem elég. Optimizmusra késztetni magad sem elég.

A titka annak, hogy lelkes maradj egy életen keresztül, a lelkes szóban rejlik. A szó „lelkesedés” az „en theos” görög szóból származik. „En” a görög megfelelője a „valamiben” kifejezésnek, a „Theos” pedig a görög megfelelője az „Isten” szónak. Így „en theos” azt jelenti, hogy „Istenben”.

Ha Istennel élsz, lelkes leszel. Ez az a fajta lelkesedés, melyre nem lesz hatással a gazdaság, az időjárás vagy a saját körülményeid. Ez a lelkesedés örökkévaló mert az örökkévaló Istenhez köt. Jézusban vagy.

Pál leírja a Róma 12,11-12-ben, hogy hogyan lehet ide eljutni. Ezt mondja, „…a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak.”

Ha el szeretnéd érni a céljaidat ebben az évben, Isten erejére van szükséged, hogy ezáltal reménységben örvendezhess, nyomorúságban kitartó és imádkozásban állhatatos lehess.

Imádkozd ezt az imát velem: „Drága Istenem, nem akarok több napot nélküled élni, anélkül, hogy te irányítanád a szívem minden részét. Felajánlom a testem. A te oltalmadba ajánlom magamat. Annak fényében, hogy mennyi mindent tettél értem, feléd irányuló imádatból, odaajánlom magam élő áldozatként.

Alázatosan bevallom, hogy segítségre van szükségem. Szeretném, hogy segíts az elmém megújulásában. Segíts, hogy úgy gondolkozzak, ahogy te. Bocsásd meg a büszkeségemet. Nem akarok többet gondolni magamról, mint amennyit kellene. A hitemnek növekednie kell, és szükségem van arra, hogy segíts nekem célokat felállítani, melyek mérhetőek, hogy tudjak velük boldogulni. Bocsásd meg, hogy magam erejéből akartam megváltozni.

Szeretném az életemet szeretettel megtölteni. Be akarok töltekezni veled! Segíts, hogy csoportos támogatást kapjak ehhez. Segíts, hogy gyönyörködni tudjak a másoknak adott tiszteletben, hogy arra tudjak összpontosítani, hogy az életemet odaadjam, hogy ezáltal te betölthesd szükségleteimet. Táplálni akarom a lelkesedésemet azáltal, hogy veled járok. Segíts, hogy reménységben tudjak örvendezni, hogy nyomorúságban kitartó és imádkozásban állhatatos tudjak lenni. Teljesen átadom magam neked! A te nevedben imádkozom. Ámen.”

Kérd és várd Isten segítségét!


„De az én Uram, az ÚR, megsegít engem, ezért nem maradok gyalázatban. Olyanná tettem arcomat, mint a kovakő, mert tudom, hogy nem vallok szégyent.” Ézs 50:7

Amikor imádkozol, számíts arra, hogy Isten hall téged. Nem tudom ennél egyszerűbben elmondani ezt.

Számíts rá, hogy Isten válaszolni is fog az imádságodra. Itt kerül előtérbe a hit: folyamatosan várakozol arra, hogy Isten cselekedjen.

Az Istenre való várakozás soha sem elpazarolt idő. Sőt, ez sokkal inkább egyfajta befektetés a saját életedre nézve: segít Istenre összpontosítani és az örökkévalóság fényében élni az életed.

A kapkodás az imádság halála. Néha előfordul, hogy azért nem hallod meg Isten hangját, mert nem vártál rá elég ideig. Azt szeretné, ha figyelmesen hallgatnál.

A Biblia azt mondja, hogy három dologra kell odafigyelned várakozás közben:

* Várj csendben – „Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok reménységet.” Zsolt 52:6
* Várj türelmesen – „Légy csendben, és várj az ÚRra!” Zsolt 37:7
* Várj kitartóan – „Emlékezzetek csodatetteire, amelyeket véghezvitt, csodáira és döntéseire” Zsolt 105:5

Beszéljünk róla:

* Mit gondolsz erről az állításról: amikor imádkozol, számíts arra, hogy Isten meghallgat téged.
* Gondolkodj azon, hogy melyek azok a dolgok, amelyek meggátolnak abban, hogy várakozz Istenre. Mi teszi azokat annyira fontossá? Milyen változásokra lenne szükséged?

 

Ne a félelmeidre hallgass!


“Aki ekkor a halálos veszedelemből megszabadított minket, és meg is fog szabadítani. Benne reménykedünk, és ezután is megszabadít.” (2Korinthus 1:10)

Isten rajtad tartja a szemét, úgyhogy ne hallgass a félelmeidre! Döntsd el: bízz Istenben, és ne engedj a félelmeidnek.

Isten azt ígéri nekünk, hívőknek, hogy bármi is történik, azt Ő a mi javunkra fordítja – ha szeretjük és követjük őt (Róma 8:28). Ha hívő vagy, a Biblia nem azt mondja neked, hogy csak jó dolgok történhetnek veled, de azt igen, hogy minden a javadra válik.

Ez azt jelenti, hogy végre nem kell a félelmeidre hallgatnod; a hívő életében nincs olyan nehézség, döntési helyzet, vereség vagy csapás, amiből Isten ne tudna végül valami jót kihozni. Nem kell, hogy féljünk a jövőtől.

A félelmeid megmutatják az életednek azokat a területeit, amelyeken nem bízol Istenben. Csinálj ma egy listát azokról a dolgokról, amiktől félsz, és kérd Istent, hogy mutassa meg, miért félsz ezeken a területeken! Aztán kérd Őt, hogy vegye el a félelmeidet, és a helyüket töltse be iránta való bizalommal.

Egy dolog nagyon fontos: készülj fel rá, hogy Isten minden egyes területen elkezd megtanítani arra, hogy bízz Őbenne. És figyeld, hogyan segít neked!

Beszéljünk róla!
Milyen félelmeket tudtál azonosítani?
Miből ered az, hogy az életed egyes területein bízol Istenben, más területeken pedig nem?
Milyen olyan esetre emlékszel, hogy Isten a segítségedre sietett, pedig azt hitted, nem fog?

Kategória: Napi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?