Isten azokat az embereket használja, akik leegyszerűsítették az életüket

 

„Akkor hát mi is szabaduljunk meg mindentől, ami akadály lehet és a bűntől is, ami annyira ragaszkodik hozzánk, és fussuk meg céltudatosan az előttünk levő versenypályát.” (Zsid. 12:1b, TEV fordítás)

Ha azt akarjuk, hogy Isten céljainak megfelelően használjon, összpontosítanunk kell az életünket. A Biblia az életet a maratoni futáshoz hasonlítja és ez azt jelenti, hogy le kell egyszerűsítenünk az életünket.

A Biblia azt mondja: „Akkor hát mi is szabaduljunk meg mindentől, ami akadály lehet és a bűntől is, ami annyira ragaszkodik hozzánk, és fussuk meg céltudatosan az előttünk levő versenypályát.” (Zsid. 12:1b, TEV fordítás)

Ez azt jelenti, hogy el kellene távolítanunk az életünkből mindazt, ami az útunkban áll és visszahúz bennünket. Ha az ördög nem tud téged elrontani, akkor elfoglalttá tesz. Miatta annyira el leszel foglalva a jó dolgokkal, hogy nem lesz időd a legjobb dolgokra.

Ezért mondja a Biblia, hogy egyszerűsítsd le az életedet. Meg kell megszabadulni az életed felesleges poggyászaitól. Ne próbálj mindent megtenni. Tedd azt, amit a leginkább számít. A jó futó a versenyre összpontosít.

Hallottam, amikor az emberek ezt mondták: “Nagyon szeretnék Isten céljai szerint élni, de egyszerűen nincs időm.” Azért nincs idejük, mert nem vették a fáradságot, hogy egyszerűsítsék az életüket.

Beszéljünk róla

Léteznek mindenféle dolgok, amelyek megakadályoznak bennünket abban, hogy az életünket le tudjuk egyszerűsíteni. Hogyan tudnak az alábbi dolgok megzavarni és megakadályozni abban, hogy az életedet leegyszerűsítsd?

* Próbálsz olyan lenni, mint a többiek, ahelyett, hogy az lennél, akinek Isten teremtett.
* Arra törekszel, hogy mindenkit boldoggá tégy.
* Próbálsz mások önkényes elvárásainak megfelelni.
* Túl sok a hobbid, vagy túl sok időt pazarolsz egy hobbira.
* Közösségi portálok, filmek vagy TV.
* Nem megfelelő kapcsolatok.
* A múltban elkövetett hibáid.

 

 

Isten Igéje egy tükör

 

“Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat. Mert ha valaki csak hallgatója az igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki tükörben nézi meg az arcát. Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt. De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mellett, úgyhogy nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója: azt boldoggá teszi cselekedete.”

Jakab 1:22-25

Jakab tükörnek nevezi Isten Igéjét. A tükör segít értékelni magunkat. Amikor belenézel a tükörbe eldöntheted, hogy szükséged van-e bármilyen változtatásra, mielőtt nekivágsz a napnak. A Biblia is ebben segít nekünk.

Kétféle módon tekinthetsz bele a Bibliába. A tükörbe is vethetsz egy pillantást vagy alaposan belenézhetsz. Egy régi TV műsorban, a “Happy Days”-ben, Fonz belepillantott a tükörbe. Elsétált a tükör előtt, megállt, belenézett és azt mondta “Hey!” Semmi mást nem kellett csinálnia. Maga volt a tökéletesség. Neki csak egy pillantásra volt szüksége.

Ne ilyen módon nézz Isten Igéjébe, ne csak sietve vess rá egy pillantást, aztán továbbállj. Egy pillantás Isten Igéjébe nem fogja megváltoztatni az életedet.

Olyan életet szeretnél, amit Isten megáld? Mindez azzal kezdődik, hogy alaposan megnézed az Igét. A Jakab 1:22-25 egy modellt ad neked ahhoz, hogy hogyan tanulmányozd Isten szavát úgy, hogy azt megáldja.

* Olvasd a Bibliát … “elszántan tekint bele” (az angol igerész fordításából)
* Tekints vissza a Bibliában … “megmarad mellette”
* Emlékezz a Bibliára … ” nem feledékeny hallgatója”
* Válaszolj a Bibliára … “tevékeny megvalósítója”

 

Beszéljünk róla:

* Milyen különbséget fedezel fel azokon a napokon, amikor elszántan tekintesz bele az Igébe és nem csupán belepillantasz?
* Az az idő, amit a csendességedre szász elegendő számodra, hogy elolvasd, visszatekints, emlékezz és válaszolj Isten Igéjére?

 

Most van itt a szeretet ideje!


“Amikor van rá lehetőséged, tegyél jót a rászorulókkal. Sose mondd a szomszédodnak, hogy várjon holnapig, inkább segíts neki most.” Péld 31,27-28 (GN fordítás)

Most van itt a szeretet ideje – nem holnap, nem később, nem majd valamikor, nem is valamelyik nap mostanában, nem amikor lesz rá időd, nem hamarosan, hanem most!

Nem tudom megérteni azokat az embereket, akik azt mondják, hogy félreteszik minden pénzüket, és miután meghalnak, majd jótékonysági szervezetekre hagyják.

Miért? Miért ne élveznéd az adakozást most? Miért ne akarnád megtapasztalni az adakozásból származó örömöt most? Bármit is szánsz oda magadból, tedd most!

Évekkel ezelőtt, a Saddleback gyülekezetben kaptunk egy pénzadományt egy pártól, akik tudták, hogy a dicsőítő központunkat fel akartuk újítani analógról digitálisra, és hogy a 15 éves felszerelést ki akartuk cserélni. A pénzadomány értéke fél millió dollár volt, és egy kis üzenet volt hozzátűzve: “Jó lenne egy új szőnyeg is!”

Ez a pár sokkal több örömet lelt ebben most, mint haláluk után. Én azt mondom, hogy adj, míg élsz, így tudod, hogy hova megy a pénz! Ráadásul, örömödet fogod benne lelni.

A Biblia azt mondja, “Amikor van rá lehetőséged, tegyél jót a rászorulókkal. Sose mondd a szomszédodnak, hogy várjon holnapig, inkább segíts neki most.” Péld 31,27-28 (GN fordítás)

Sose halogasd a szeretet kimutatását. Ne késlekedj vele. Tedd meg most.

Beszéljünk róla

* Milyen lépéseket kell ma tenned, hogy szeretet tudj mutatni valaki felé?
* Milyen zavaró körülmények, kifogások akadályoznak meg abban, hogy szeress?
* Mi az amit Isten kér tőled, hogy tegyél meg, te pedig halogatod?

 

Segítsétek egymást a hitetekkel


„Segítsünk egymásnak a hitünkkel. A hited segít majd nekem, és az én hitem segít majd neked.” (Róma 1,12 NCV fordítás)

A világ tele van alacsony önértékelésű emberekkel, mert mindenkinek vannak bizonytalanságai.

Sőt, tanulmányok bebizonyították, hogy minél fiatalabb vagy, amikor az első elutasítást megtapasztalod, annál komolyabb következményei lesznek az életedben. Majdnem olyan, mint egy átok, amikor az emberek azt mondják: „Nem érsz semmit. Nem számítasz.”

Hogyan reagálj egy ilyen „átokra”? Elkezdesz hinni abban, amit Jézus mond rólad ahelyett, amit az emberek mondanak. A Biblia azt mondja az 1Korinthus 13,7-ben: „Ha szeretsz valakit, hűséges leszel hozzá, nem számít mibe kerül. Mindig hiszel benne, mindig a legjobbra számítasz tőle, és mindig kitartasz mellette, hogy megvédd őt.” (LB)

Jézus azt akarja, hogy úgy higgy másokban, ahogyan Ő hisz benned. Jézus megerősítette a körülötte levő embereket. Amikor ránézett az emberekre, látta bennük a lehetőséget, és hogy Isten mire teremtette őket. A legjobbat hozta ki az emberekből azáltal, hogy nem megcímkézte őket, hanem azt mondta: „Hiszem, hogy meg tudod tenni. Tudom, hogy meg tudod tenni.”

Nézd meg az alábbi verseket:

“Ha olyan kicsiny hitetetek lenne, mint egy mustármag, és ezt mondanátok ennek a hegynek: Mozdulj el innen ide” elmozdulna. Semmi sem lenne lehetetlen számotokra.” (Máté 17,20)

“Minden lehetséges annak, aki hisz.” (Márk 9,23b)

“Aztán Jézus azt mondta nekik: “Bizony mondom nektek, ha lenne hitetek és nem kételkednétek, ilyen dolgokat cselekedhetnétek, és még ettől is többet.” (Máté 21,21)

“Bizony mondom nektek, bárki, aki hisz bennem, ugyanazokat a dolgokat cselekszi, amiket én, és még nagyobb dolgokat, mert én az Atyával leszek.” (János 14,12)

Hogyan lehetséges ez? Amikor Jézus Krisztus fizikailag a Földön volt, csak egy helyen lehetett egy időben. Most, Jézus a Szent Szellemet helyezi belém és beléd és mindenkibe, aki hisz Jézus Krisztusban mint Megváltójában. Jézus hiszi, hogy sokkal nagyobb dolgokat tudsz cselekedni, mert benned van a Szent Szellem. Ő hisz benned!

Jézus azt akarja, hogy higgy másokban is, és mond el nekik, hogy milyen lehetőségeket látsz bennük, melyekkel csodás dolgokat cselekedhetnek Istennek.

„Segítsünk egymásnak a hitünkkel. A hited segít majd nekem, és az én hitem segít majd neked.” (Róma 1,12 NCV)

Beszéljünk róla:

* Melyek azok a bizonytalanságok, amik visszatartanak attól, hogy úgy higgy magadban, mint ahogy Jézus hisz benned?
* Milyen módon tudod kifejezni másoknak, hogy hiszel bennük?
* Hogyan növelheted a hited, hogy elérd azokat a lehetőségeket, amelyeket Krisztus lát benned? Hogyan segíthetsz másoknak, hogy növekedjen a hitük?

 

Vegyük át Krisztus gondolkodását!

 

“Bennünk pedig Krisztus értelme van.” (1 Kor 2:16B)

(A mai áhítatot Jon Walker, az eredeti, angol nyelvű Napi Remény Áhítat szerkesztője, és a Drága Kegyelem- Costly Grace írója készítette.)

Amikor Jézus elhív téged, elvárja tőled, hogy kezdj el úgy gondolkozni, ahogy Ő. Buddy pásztor az előző áhítatokban arról tanított, hogy mindez milyen fontos. Fontos, hogy igaziak, tartósak legyenek a változások az életünkben. Ezeknek pedig meg kell nyilvánulniuk a döntéseinkben, és cselekedeteinkben.

Megtanulni úgy gondolkozni, mit Jézus nem olyan lehetetlen, mint ahogy az elsőre tűnik. Pál apostol azt mondja, hogy nekünk adatott Krisztus értelme és gondolkodásmódja- ahogy a Bibliában olvassuk: “Ki ismerte meg úgy az Úr gondolatát, hogy őt kioktathatná? Bennünk pedig Krisztus értelme van.” (I.Kor 2.16.)

A kérdés abban áll a Krisztus gondolkodásának elsajátításában, hogy elmélkedsz-e Isten szaván, és hogy figyelsz-e a Szent Lélekre. Hiszen Ő az, aki elvezet minden igazságra. (I.Ján 16.13.) Ha a tanítványságot egy útnak tekintjük, könnyen beláthatjuk, hogy minél több időt töltünk Jézussal, annál inkább megérthetjük, ahogy Ő gondolkozik.

Ahogy naponta Vele kezded és végzed a napodat, egyre inkább tisztában leszel azzal, hogy Ő mit helyesel és mit nem helyesel. Meglátod, amit Ő lát, meghallod, amit Ő hall. Megérted, hogy mi fontos, és mi jelentéktelen, kicsinyes a szemében, vagy éppen mi az, ami elterelő.

Megtapasztalod, hogyan reagál a különböző problémákra, kritikára, igazságra, kimerültségre, izgatottságra, elvárásokra, csalódásokra, éhségre, szegénységre, szeretetre, feszültségre, bizalmatlanságra, jóvátételre, visszautasításra, törvényeskedésre, szertartásoskodásra, vallásosságra, képmutatásra, boldogságra, örömre- és megtanulod, hogy gondolkodik a jövődről.

Mindez megtanít arra, hogy Isten szemszögéből kezdj el látni és gondolkodni. Megtanít, hogyan tedd magadévá Krisztus gondolkodását, amely számodra is elérhető, megszerezhető a Szent Lélek által.

Kategória: Napi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?